BeautyΤο αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης;

Το αντηλιακό έχει ημερομηνία λήξης;

Το αντηλιακό

Είμαστε για τα καλά στην καρδιά του καλοκαιριού! Σιγά σιγά οι διακοπές ξεκινάνε και ετοιμάζεις βαλίτσες, νεσεσέρ και φυσικά τσάντα θαλάσσης. Όταν όμως φτάνεις στο αντηλιακό αντιλαμβάνεσαι ότι έχει περάσει κάμποσος καιρός από τότε που το αγόρασες. Αν λοιπόν είναι ξεχασμένο από πέρσι, ξανασκέψου το. Γιατί όπως τα περισσότερα προϊόντα έτσι και αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, δηλαδή αυξάνονται οι πιθανότητες για ηλιακά εγκαύματα, βλάβες από τον ήλιο, καφέ κηλίδες. Για να μην σε πάω πιο μακριά και σου πω για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Δε θέλω να σε τρομάξω αλλά θέλω να είμαι σίγουρη ότι έχεις καταλάβει τη δύναμη που έχει η ακτινοβολία και πως θα προστατέψεις το δέρμα σου με τον σωστότερο τρόπο. 

Το αντηλιακό που έχει λήξει μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις UV ακτίνες. Παρόλα αυτά τα αντηλιακά σε μορφή κρέμας παρέχουν καλύτερη κάλυψη και προστασία από τον ήλο σε σχέση με ένα τζελ ή ένα σπρέι, ακόμη κι αν έχει λήξει. Επίσης ένα αντηλιακό που έχει λήξει είναι μια όχι και τόσο καλή λύση, αλλά καλύτερη επιλογή από το «καθόλου». Ωστόσο τα συστατικά σε κάθε αντηλιακό είναι πολλά και διάφορα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να σου πω με βεβαιότητα να το χρησιμοποιήσεις ακόμη κι έτσι. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, αν το ανακαλύψεις αργά δανείσου λίγο αντηλιακό από τους διπλανούς ή πάρε ένα από το mini market, σίγουρα θα βρεις κάτι καλύτερο από ληγμένο.

αντηλιακή προστασία

Πως θα καταλάβεις αν το αντηλιακό έχει λήξει.

Αφού ελέγξεις την ημερομηνία, παρατήρησε τη φόρμουλα του, στην υφή, τη μυρωδιά. 

Αν η υφή για παράδειγμα έχει αλλάξει, πχ είναι πιο υδαρής ή κάνει κόμπους και η μυρωδιά του είναι διαφορετική από όταν το άνοιξες για πρώτη φορά, τότε χρειάζεται να το αντικαταστήσεις.

Πόσο διαρκεί ένα αντηλιακό που έχει ανοιχτεί.

Όλα εξαρτώνται από το πως χρησιμοποιήθηκε αλλά και που ήταν φυλαγμένο. Αν το αποθηκεύσεις σωστά το αντηλιακό θα κρατήσει ακριβώς όσο λέει η ημερομηνία λήξης του. Αν όμως έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ηλιακό φως ή υγρασία (όλα αυτά δηλαδή που υπάρχουν γύρω σου το καλοκαίρι) σίγουρα μειώνεται ο δείκτης του. Σε κάποιες περιπτώσεις τον χάνει και εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να το αποθηκεύεις σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

αντηλιακό σε κρέμα

Πόσο διαρκεί ένα κλειστό αντηλιακό.

Και πάλι εξαρτάται από το πως το αποθηκεύεις. Αν το έχεις κλειστό αλλά το έχεις μέσα στον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα ή μέσα στο αυτοκίνητο με τις ώρες, η σύνθεσή του σίγουρα θα αλλοιωθεί ακόμη κι αν δεν το έχεις ανοίξει ποτέ.

Και τέλος…

Αν εξακολουθείς να απορείς «πόσο διαρκεί ένα αντηλιακό;» απλά σκέψου ότι αν είσαι τυπική και βάζεις κάθε μέρα θα τελειώσει πολύ πριν λήξει.