HealthΟκτώβρης: Μήνας πρόληψης

Οκτώβρης: Μήνας πρόληψης

καρκίνο του μαστού

Μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού ο Οκτώβρης. Και πριν βιαστείς να σκεφτείς τα χειρότερα, να σου πω ότι ενώ μας αφορά όλες, δεν χρειάζεται να σε πιάνει πανικός.

Το 1985 ο Οκτώβρης καθιερώθηκε ως “μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού” σε μια διεθνή εκστρατεία που διοργανώθηκε για την αφύπνιση αλλά και τη συγκέντρωση πόρων για την έρευνα, την πρόληψη και την έγκυρη θεραπεία. Έκτοτε όλο και περισσότερες ανά τον κόσμο είναι οι ενέργειες με σκοπό να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τις γυναίκες για το θέμα του καρκίνου του μαστού και φυσικά, την πρόληψη. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί από το 2020 τη συχνότερη μορφή καρκινώματος παγκοσμίως, αφού κάθε 19 δευτερόλεπτα μια γυναίκα στον κόσμο διαγιγνώσκεται με τη συγκεκριμένη μορφή. Ποιες είναι όμως οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε; Πότε γίνονται και πώς; Τι πρέπει να προσέξουμε; Είναι μερικές σημαντικές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους θα βρεις παρακάτω.

4 Βήματα σε προστατεύουν

Κανείς δε γνωρίζει το σώμα σου και ιδιαίτερα το στήθος σου, καλύτερα από σένα. Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, απλά να αφιερώσεις λίγο χρόνο για μια αυτοεξέταση. Είναι απλό και χρειάζεται να γίνεται μία φορά το μήνα τουλάχιστον. Αυτό που ψάχνεις είναι οτιδήποτε ασυνήθιστο, όγκο ή γενικά κάποια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εξέταση. Να σου θυμίσω βέβαια, ότι αυτή είναι μια συμπληρωματική διαδικασία και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το ραντεβού σου με το γιατρό.

Αυτοεξέταση

  • Σε όρθια θέση, ύψωσε τον αριστερό ώμο, φέρνοντας το χέρι πίσω απ’ το κεφάλι.
  • Με τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού χεριού, ξεκίνα την ψηλάφηση του αριστερού μαστού από την  περιφέρεια προς τη θηλή και κυκλικά, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού.
  • Ψηλάφισε προσεκτικά και την περιοχή της μασχάλης για τυχόν εξογκώματα.
  • Πίεσε ελαφρώς το μαστό και συνέχισε με τη θηλή, ελέγχοντας τυχόν εκκρίσεις.
  • Επανέλαβε τη διαδικασία και στον άλλο μαστό.

Κλινική εξέταση σε γιατρό

Ένας γιατρός με εξειδίκευση στο μαστό θα εξετάσει όλη την περιοχή γύρω απ’ το στήθος. Θα ελέγξει το σχήμα, το μέγεθος, τη συμμετρία, την καμπυλότητα, το δέρμα και τις θηλές. Μία κλινική εξέταση σε συνδυασμό με μία απεικονιστική εξέταση ανεβάζουν το ποσοστό εγκυρότητας στο 98-99%.

Εξέταση με υπερήχους

Είναι μία συμπληρωματική εξέταση που ελέγχει τη δομή των μαστών σε περίπτωση που οι μαστοί είναι αρκετά πυκνοί ή  χρειάζεται περαιτέρω εξέταση από τη μαστογραφία.

Μαστογραφία

Είναι μια ακίνδυνη και απλή διαδικασία που ανιχνεύει τις ανωμαλίες στο μαστό. Κατά τη διάρκεια αυτής ο τεχνολόγος πρέπει να πιέσει το μαστό, μη δυσανασχετίσεις αν νιώσεις έναν ήπιο πόνο δευτερολέπτων. Ο λόγος είναι τα πιο ευκρινή αποτελέσματα.

Η συνέπεια στις εξετάσεις και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι υποχρέωση όλων μας απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.